Sådan finder du de rigtige LED-lyskilder til dit hjem

Sådan finder du de rigtige LED-lyskilder til dit hjem

Det første, du skal overveje, er, hvilke funktioner de enkelte lyspunkter skal have. En hyggelig atmosfære og en afslappet stemning eller mere funktionelle og aktiverende? Enkelte fremhævende belysninger eller fladebelysning? Fremhævning af indretningen eller bestemte møbler og genstande? Det peger hen mod, hvilken LED-lyskilde du skal vælge.

Med LED-lyskilder fra OSRAM får du også moderne belysningsdesign i hjemmet. Lys op med millioner af farver, og nyd godt af de superfleksible anvendelsesmuligheder, du har med vores LED-belysningsløsninger. Lad din kreativitet stråle!

Brug din sunde fornuft: Med lysstyrke skal du regne om

Brug din sunde fornuft: Med lysstyrke skal du regne om

Fra watt til lumen

Lumen angiver, hvor stærkt LED'erne lyser. De to enheder kan desværre ikke sammenlignes direkte. En moderne LED-lyskilde fra OSRAM, der skal erstatte en 75-watt-pære, lyser f.eks. med 1055 lumen. En 40-watt-erstatning lyser med 470 lumen.

Hvis du ønsker kraftig belysning, skal du vælge en LED-lyskilde med mindst 800 lumen. Den bliver virkelig kraftig fra omkring 1000 lumen – og grænsen nås ved omkring 1500 lumen. Hvis man ønsker mere diskret belysning, skal man vælge ca. 300 lumen.

LED'er gør det muligt – fra varm hvid til dagslyshvid

Lysfarve og lystemperatur er det samme

Farvetemperaturen eller lysfarven angives i kelvin. Det bestemmer, om lyset er mere gulligt og varmt eller blåligt og koldt. Følgende gælder: Jo lavere kelvinværdien er, jo mere gult er lyset. Farvetemperaturer til 3300 kelvin betegnes som varm hvid, 3300 til 5300 kelvin som kølig hvid og over 5300 kelvin som dagslyshvid.

Varmt hvidt lys giver en hyggelig og afslappende stemning, mens køligt hvidt lys opfattes som aktiverende. Dagslyshvid understøtter koncentrationen og anvendes ofte i arbejdsområder. Varmt hvidt lys foretrækkes næsten altid i stuen og soveværelset, mens køligt hvidt lys er optimalt til belysning i køkken, bryggers og andre arbejdsrum. På hjemmekontoret kan du derimod vælge mere end 5000 Kelvin, hvis du har behov for at koncentrere dig om aftenen. Angiv præcist, hvilken funktion belysningen skal opfylde, og vælg så den rigtige farvetemperatur.

LED'er gør det muligt – fra varm hvid til dagslyshvid

Et tip til fagfolk: Vis farverne, så de tager sig bedst ud, med CRI-værdien

Et tip til fagfolk: Vis farverne, så de tager sig bedst ud, med CRI-værdien

Det lyder ret teknisk, men er afgørende – farvegengivelsesindekset

Når du vælger dine LED-lyskilder, skal du tage højde for det såkaldte "farvegengivelsesindeks" (CRI). CRI-værdien, der ofte betegnes "Ra", angiver, hvor tæt på virkeligheden farver gengives i lyset fra en lampe. Bemærk: Ikke alle producenter angiver denne værdi på pakningen.

Den maksimale teoretiske CRI-værdi er 100. Med en lav CRI-værdi ser lyset gullig-grønt ud og får f.eks. huden til at se bleg ud. Det er også svært at skelne mellem mørkeblåt og sort. Køb kun LED-lyskilder med en værdi på over 70 – det er normalt nok til hjemmebrug. Hvis du er særligt glad for stærke farver, skal du vælge produkter med en CRI på over 80.

Det er op til dig: Fremhævning eller bred belysning

Lyskeglen bestemmer, hvilken flade der belyses

Du skal tage en fundamental beslutning: Vil du have et fokuseret spotlys? Så er en LED-lyskilde med reflektor den rigtige løsning. Hvis du er mere til fladebelysning, skal du vælge en almindelig LED-lyskilde. Forresten: Vælg en lyskegle på ca. 35 grader til fremhævende spotlys af høj kvalitet. På den måde undgår du utilsigtet lysspild.

Det er op til dig: Fremhævning eller bred belysning

Trend: LED-lyskilden som designobjekt

Trend: LED-lyskilden som designobjekt

Du må ikke gemme de her LED-lyskilder væk – de ser for godt ud

LED-lyskilder fås i forskellige former. Den klassiske LED-lyskilde har samme design som de gamle glødepærer – men næsten altid større. En af de få undtagelser: SUPERSTAR/STAR Classic A 40 fra OSRAM. Den kan også bruges i meget kompakte armaturer.

LED-lyskilder fås også i en buet kerteform, så de kan anvendes i lysekroner, vægarmaturer eller andre armaturer, hvor lyskilden er synlig. Et fantastisk designmæssigt højdepunkt: Ifølge mottoet "tilbage til fremtiden" kan du takket være OSRAM LED-lyskilder med retroglødepærelook belyse med stor effektivitet og med et pænt design. Lyset fra RETROFIT LED kan også sammenlignes med den gode gamle glødepære. Du kan selvfølgelig også planlægge den fritbelagte LED-lyskilde uden lampeskærm, der giver en "woweffekt" i dit hjem. For et fantastisk moderne look i dit hjem.

Specielt: LED-glødelyskilder med elegant design

LED-strips: Mere fleksibelt bliver det ikke

Giver god stemning i hjemmet med LED Deco Flex

Kig på LED-strips! Det er topmoderne, effektiv LED-belysning, helt nytænkt. Skab fascinerende belysningseffekter med de fleksible LED-strips. Som indirekte belysning i hylder eller skabe eller bare i hjørnet af et rum. Mulighederne er nærmest uendelige. Lad kreativiteten få frit løb. OSRAM har de spændende LED'er Deco Flex i sit sortiment.

LED-strips: Mere fleksibelt bliver det ikke